"Vin Viu, Vin Netratat"


Cativa cunsocuti m-au felicitat pentru idee, ca "are un mare impact din punct de vedere al marketing-ului". Recunosc ca dupa ce am primit aceasta remarca, am vazut si latura aceasta. 
Dar stampila am conceput-o doar ca un avertisment pentru cumparator, nu ca pe o sitagma de a vinde. 

Ce inseamna "Viu Viu, Vin Netratat"? 
Un vin netratat este un vin ce nu contine bioxid de sulf, un produs oenologic ce are rol antiseptic, antioxidant si antioxidativ. Mai precis, microorganismele din vin inca exista in vin, sunt incat active, iar la aparitia primelor conditii prielnice, acestea isi vor incepe activitatea specifica. Mai exact, levurile ramase isi vor putea incepe procesul de fermentatie, degradand si ultimele resturi de zaharuri nefermentate (zaharuri provenite din must), chit ca vinul este sec, bacteriile si putregaiurile isi vor incepe si ele activitatile specifice, astfel incat sticla cu vin sau punga cu vin vor fi o "adevarata metropola" microbiologica cu "industriile si serviciile aferente". De aici sa nu uitam si de posibilitatea otetirii vinului, balosirii vinului, acririi vinului in situatia in care recipientul cu vin il tineti in apropierea unui alt recipient cu muraturi, otet sau legume la otet. O alta problema ce va aparea prin netratarea vinului cu sulf o va reprezenta faptul ca vinul este mult mai rapid susceptibil de oxidare in contact cu aerul atmosferic, comparativ cu o protectie minima de bioxid de sulf. 
Dupa cum bine stiti, cu exceptia tratarii cu o cantitate mica de bioxid de sulf (realizat pana la recolta din 2018, inclusiv), in vederea imbutelierii vinurile nu primeau nici un tratamant specific acestei etape. Prin urmare, incontinuu vinurile vor avea depuneri de orice natura, depunerile putand fi fie diversi coloizi naturali (sub forma unui praf pe fundul sticlei), proteine specifice vinului coagulate (le veti putea vedea sub forma unui albus de ou in masa vinului), depuneri de tartrati (sub forma unor cristale ce se depun pe fundul sticlei), iar lista ar mai putea continua, dar la ora la care scriu acest articol nu imi vin in minte.
Prin netratare, vinul, aflat chiar in casa dumneavoastra, poate oricand fi limpede, opal, translucid, apoi iar limpede, asemeni unui om care acum 5 minute era perfect sanatos, iar in cateva minute il ia cu calduri, ameteli, transpiratie, apoi isi revine usor sau ajunge la UPU. 

Prin urmare, inscriptia "Vin Viu, Vin Netratat" este un avertisment prin care va sfatuiesc sa aveti grija ca vinul ce vi-l ofer este un aliment viu. De aceea va recomand sa il tineti la rece, incat sa tineti in frau mare parte din posibilele transformari ce pot aparea. 

Sa fiti sanatosi!


Comentarii

Postări populare