Soiuri de vita de vie din plantatiile Cramei Lupu
Chasselas (pronunțat: [șasla]) este un soi de viță de vie care produce struguri albi cu un anumit renume. În Germania acest soi de viță de vie este cunoscut sub numele de Gutedel, Chasselas este cultivat în numeroase podgorii europene, mai ales pentru obținerea strugurilor de masă, însă se poate obține un vin sec și ușor, galben deschis, uneori perlant. Există o varietate de struguri roze (Chasselas rosé).
Originea acestui soi de viță de vie este foarte discutată. O versiune spune că ar fi originar din Egiptul Antic, fiind cultivat de 5.000 de ani. Alte versiuni spun că ar fi originar din Elveția.
Vița de vie chasselas se cultivă în Elveția, Franța, Germania, Portugalia, România, Ungaria și Noua Zeelandă.

Merlot by Aurelian Lupu on 500px.com
Merlot este un soi de struguri folosit la producerea vinurilor roșii.
Soiul Merlot este rezistent la temperaturi joase și secetă; în anii cu temperatură scăzută se coace mai bine decât Cabernet Sauvignon, iar în anii cu temperaturi ridicate acumulează mai mult zahăr.
La fel ca și Cabernet Sauvignon, este unul din cele mai răspândite și populare soiuri de struguri și se cultivă în majoritatea regiunilor viticole din lume.


Feteasca neagra by Aurelian Lupu on 500px.com
 
Feteasca Neagră este un vechi soi autohton de struguri din România, din care se obține tipul de vin cu același nume. Este cultivată în diverse podgorii din Moldova și din Muntenia.
Vinul obținut poate fi sec, demisec sau dulce, cu un conținut alcoolic de circa 12-12,5%. Este un vin roșu, cu tente rubinii și o aromă de stafide negre, mai bogat și mai fin odată cu învechirea. Din pacate am un numar redus de butuci in plantatie si e dificil de recoltat separat in vederea vinificarii.

Feteasca regala by Aurelian Lupu on 500px.com
Fetesca Regală este un soi românesc de struguri albi. Se crede că este rezultatul hibridării naturale dintre soiurile Fetească Albă și Grasă de Cotnari. Soiul a fost identificat în jurul anilor 1920 în comuna Daneș, iar în 1928, la Expoziția Națională de Vinuri și Fructe de la București, vinul obținut din acest soi a fost prezentat sub denumirea de Fetească Regală impresionând prin calitate. 
Plecând de la denumirea localității unde a fost identificat prima dată, soiul mai poartă numele Dănășană, Dănășeană, Dăneșană sau Dunășană. În literatura de specialitate a fost denumit și Galbena de Ardeal.


Aligote by Aurelian Lupu on 500px.com
Aligoté este un soi de viță de vie utilizată pentru a produce sortimentul de vin cu același nume. Vinul obținut este alb, cu un gust specific ușor de pelin și de cicoare, alții identificând miasme de fructe. Este un vin semisec spre sec, originar din zona Burgundia (Franța), de unde s-a răspândit, aclimatizându-se foarte bine în România, Bulgaria, Crimeea, Caucaz etc. Mulți preferă acest soi celui Chardonnay provenit din aceeași zonă. Merge foarte bine la mesele copioase, cu vânat, fripturi și grătar. Marile podgorii din Vrancea și Dobrogea cultivă acest soi de "cursă lungă".


Muscat Ottonel by Aurelian Lupu on 500px.com
Muscat Ottonel este un soi de struguri de origine franceză care s-a extins în diverse podgorii din România, pe o suprafață totală de circa 8.000 hectare. Vinurile obținute din această varietate sunt albe, seci, dulci sau demidulci. Au o tărie alcoolică de circa 11,5-12%. Vinul Muscat Ottonel se caracterizează printr-o culoare galben-pai, cu o aromă tipică de muscat care evoluează prin învechire de scurtă durată într-un buchet foarte complex, prin gust fin și delicat.


Pearl of Csaba by Aurelian Lupu on 500px.com
Perla de Csaba este un soi alb de struguri. Acesta a fost creat în 1904 de către viticultorul maghiar Adolf Stark, prin încrucișarea soiurilor Madeleine Angevine × Muscat Courtillier.
Numele soiului a fost luat de la orașul Békéscsaba, care este numit pe scurt, Csaba. Perla de Csaba este utilizat în principal ca struguri de masă. Suprafața cultivată cu acest soi la nivel mondial este estimată la aproximativ 2.000 de hectare și se găsește, în primul rând, în România, Ungaria și Bulgaria.Pinot Gris este un soi de viță de vie pentru vinuri albe de calitate superioară, de origine franceză, considerat a fi o variație mugurală a soiului Pinot Noir.
În România a fost introdus în perioada postfiloxerică.

Riesling italian se cultivă în România în multe centre viticole ca soi pentru vinuri superioare. În patru centre viticole participa la obținerea de vinuri spumante. Gustul ușor acidulat, îl face atrăgător, imprimându-i multă personalitate. Se produce într-o gamă largă, de la sec până la demi-dulce și chiar dulce, dominant fiind însă tipul sec. 
Muscat de Hamburg (sau Muscat de Hambourg și Tămâioasă Hamburg) este o varietate de struguri rezultată din încrucișarea varietăților Muscat d'Alexandrie și Trollinger (soi cunoscut și cu numele Frankenthal). Însă confirmarea prin analize ADN încă nu a fost făcută. Încă nu este clar dacă includerea numelui orașului Hamburg în denumirea acestui soi s-a datorat faptului că îmbutelierea vinului bazat pe această varietate a fost atestată prima oară în Hamburg, în 1836. Din Hamburg, vinul din struguri Muscat de Hamburg a devenit popular în Anglia începând din 1860.


Pagina de Facebook: Crama Aurelian Lupu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu